{ "title": "Bazal Hücreli Cilt Kanseri", "image": "https://www.ciltlekeleri.gen.tr/images/bazal-hucreli-cilt-kanseri.jpg", "date": "20.01.2024 13:49:14", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Bazal hücreli cilt kanseri, toplumda görülen cilt kanserleri arasında en fazla etkili olanıdır. Bu lezyonlar cildin en dış tabakasındaki bazal hücrelerdeki kontrolsüz anormal büyümeyle ortaya çıkar. Genellikle açık yara, pembemsi, kırmızı lekeler, parlak yumru, yara izi şeklinde görülebilirler. Bazal hücreli cilt kanseri nedeni genellikle uzun süreyle ya da yoğun şekilde UV ışınlarına maruz kalınmasıdır. Tedavi edilmediğinde dokulara hasar verebilir, ancak çoğunlukla metastaz yapmazlar. Nadiren diğer alanlara yayılır, yaşamı riske atabilir. Tanı konulan kanserler içinde oldukça yaygındır. Her 3 kanser tanısının birisi cilt kanseridir. Bunların çoğunluğu da bazal hücreli cilt kanseridir.

Bazal hücreli cilt kanseri belirtileri nelerdir?

Bu tür cilt kanserlerinde aşağıdaki belirtiler görülebilir. Bu oluşumlar ciltte egzama, sedef gibi rahatsızlıklara benzer belirtilerde verebilir. Bu nedenle kesin tanı için, Uzman bir doktora gidilmelidir. Ciltteki değişimler mutlaka önemsenmelidir.

Bazal hücreli cilt kanserlerinde erken aşamadaki en önemli belirti, kanamalı açık yaralar ya da kabuklanma göstererek iyileşen, ancak yeniden açılarak kalıcı yaralara dönüşen belirtilerin ortaya çıkmasıdır.

Ciltte değişik alanlarda yama şeklinde kızarıklık ya da irrite olan cilt görünümünün olması, bazen kabuklanma şeklinde kaşıntılı lezyonların ortaya çıkması.

Ciltte inci görünümlü saydan, pembe, kırmızı, parlak yumrular şeklinde görünümler olabilir. Bunlar koyu tenli kişilerde kahverengi renkte olabilir ve benlerle karıştırılabilir.

Etrafı kabarık şekilde, orta kısmı çökük, kabuklanmış lezyonlar ortaya çıkabilir. Yüzey kısımlarında kılcal kan damarları belirginleşebilir.

Bazal hücreli cilt kanseri neden olur?

Cildin bazal hücrelerinden birisinin DNA sında mutasyon gelişirse, cilt kanseri oluşur. Cildin dış tabakası olan epidermisin en altında yer alan bazal hücreler, yeni hücreleri üretmektedir. Bu yeni hücreler eski hücreleri cildin dışına doğru iter. Burada ölen hücreler dökülürler. Yeni hücreler bazal hücre DNA sı tarafında kontrol altında olur. DNA'da olan bir mutasyon, normalde yaşlanması ve ölmesi gereken hücrelerin devamına sebep olur. Bu şekilde ortaya çıkan anormal hücrelerde kanseri meydana getirir.

Bazal hücrelerde olan DNA hasarının fazla güneş ışığına maruz kalma, UV radyasyon gibi nedenlerle ortaya çıktığı düşünülür. Bazal hücreleri cilt kanserlerinin çoğu genellikle yüzde, kol ve bacaklarda, omuzda, kafa derisinde yani fazla güneş ışığına maruz kalan alanlarda ortaya çıkar. Nadiren güneş almayan yerlerde kanser oluşur. Bunlarda enfeksiyon, yanık, iltihaplı cilt rahatsızlıkları, açık yaralar, dövme, aşı gibi nedenlerden kaynaklanır.

Bazal hücreli cilt kanseri tanısı nasıl konulur?

Hastalarda fiziki muayene ile kanser şüphesi olduğunda, yapılan biyopsi ile kesin tanı konulabilir. Bölgeden lokal anesteziyle alınan doku parçası mikroskop altında incelenir. Tanı sonrası tedaviye başlanır. Bazal hücreli cilt kanseri açık tenli kişilerde, güneşe maruz kalanlarda, yaşı ilerlemiş oranlarda daha fazla görülür. Erkekleri kadınlardan daha fazla etkiler. Çocuklarda ise nadiren görülür.

Bazal hücreli cilt kanseri tedavisi nasıl yapılır?

Tedavide MOHS Mikrografik cerrahiyle kanserli cilt dokusundan ince parçalar alınır. Bu şekilde sağlam dokuya ulaşılır. Tedavideki başarı oranı %98 kadardır. Bunun dışında bazal hücreli cilt kanseri tedavisinde lazer tedavisi, kriyoterapi, eksizyonel cerrahi, küretaj yöntemi, radyoterapi gibi tedavilerde uygulanabilir. Bölgedeki lezyonlara lokal ilaçlarda uygulanabilir.
" } ] }