{ "title": "Bebek Cilt Bakımı", "image": "https://www.ciltlekeleri.gen.tr/images/bebek-cilt-bakimi.jpg", "date": "20.01.2024 16:55:05", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "
Bebek Cilt Bakımı, Doğumdan önce bebek anne karnında, amnion kesesi içerisinde, su içinde yaşar. Doğumdan sonra ise cildi hava ve giysileri ile temas eder. Bebek cildi, yeni doğduğu zaman yetişkin cildine nazaran daha ince ve hassastır. Bu sebeple çabuk tahriş olur. İlk zamanlarda kuruyup soyulabilir ya da bazen kızarıklıklar meydana gelebilir.

Yapılması gereken bebeğin cildini temiz ve nemli tutmaktır. Sıcak mevsimlerde her gün, soğuk mevsimde haftada iki kez yıkanmalıdır. Fakat ilk banyosunu göbek kordonu kuruyup düştükten bir gün sonra yapılmalıdır. Bu zamanlarda bebeğinizi her gün bebek yağı ya da losyonu yardımıyla göbeğini koruyarak silebilirsiniz. Göbeği düşünceye kadar, henüz düşmemiş olan göbek kordonunu bezin içine koymadan önce, dışarıda bırakacak bir şekilde bezini bağlayınız. Bu şekilde mikropların bulaşmasına ve çok açık olan göbek kordonunun idrar yardımıyla ıslanmasına ve mikrop kapmasına engel olursunuz.

Bebeğin en çok kirlenen yeri bez bölgesidir. Bu sebeple en sık cilt tahrişleri de bu bölgede oluşur. Sık bez değiştirmek, genital bölge cildini temiz ve kuru tutmak tahrişleri ve pişikleri önlemek açısından oldukça önemlidir. Koruyucu bakım ve pişik kremleri kullanılmasının sakıncası yoktur. Nasıl krem kullanacağınız hakkında doktorunuza başvurabilirsiniz. Eğer bütün dikkatinize rağmen pişik denilen cilt tahrişi meydana gelmişse ve 3 günden fazla sürüyorsa mutlaka doktora danışın.

İlk zamanlarda bebeğin son derece hassastır. Altını değiştirirken ilk önce ılık suyla ıslatılmış pamuklar kullanılırsa, cildin tahriş olması ve soyulmasından korumak kolaylaşır. Özellikle kız bebeklerde, alt bakımında genital bölge cildi ve mukozası da temizlenmelidir. Mukoza cilde nazaran daha kolay tahriş olur.

DİKKAT! Bebeğinize bakım yapacağınız zaman ellerinizin temiz olduğundan emin olunuz.
İlk zamanlarda karşılaşabileceğiniz döküntü ya da sarılık gibi renk değişikliği cilt sorunlarınız olabilir. Cilt farklılıklarının ne olduğunun tanımlanmasının en iyi şekilde görülerek yapılacağını unutmayınız ve doktorunuza başvurunuz.

Göbek Bakımı Nasıl Yapılır?

Göbek kordonu anne karnındayken bebeğin anne ile arasında kan yoluyla oksijen ile karbondioksitin ve besin maddeleri yardımı ile bebeğin atık maddelerinin değişimini sağlayan oldukça önemli bir yapıdır. Doğum sonrası artık bir önemi kalmaz. Temiz ve kuru tutulursa ilk on gün içerisinde kendi başına kurur, düşer ve yeri iyileşir. Düşünceye kadar her gün doktorunuzun reçete edeceği antiseptik bir sıvıyla, önerildiği biçimde pansumanının yapılıp steril gazlı bezlerinin değiştirilmesi gereklidir. Pansumanı yaparken mutlaka ellerinizi sabunla yıkanmalıdır. Bu zaman zarfında göbekte kızarıklık, kötü bir koku, iltihaplı akıntı ya da kanama fark ederseniz bir sağlık kurumuna ya da doktorunuza başvurmanız gerekir.

Göz Bakımı Nasıl Yapılır?

Doğumun yapıldığı zamanlarda gözlerde çapaklanma, akıntı ve kızarıklık ile kendini belli eden konjonktivit ile (Göz iltihaplanması) oldukça sık karşılaşırız. Bunun nedeni ise yeni doğan bebeklerde meydana gelen göz yaşının burun içine akıtılan kanalın drenajının bazı zamanlar da yeterli olmamasıdır. Bunu sezaryen doğumlarında daha çok görülür. Normal doğumlarda ise bebek, onun başı ve gövdesinden daha dar olan doğum kanalından sıkışarak geçirmesi gözyaşı kanallarına adeta masaj yapılmış olur. Sezaryen doğumlarda bebek anne karnından sıkışmadan bir iki dakika içinde alınır.

Doğum sonrası göz bakımını yapılırken günlük kaynamış ve ılınmış su ile ıslatılmış parçalar halinde pamukları kullanabilirsiniz. Önce ellerinizi sabunlu suyla iyice yıkayıp temiz bir havlu ile kurulayınız. Islattığınız pamuk parçası ile bebeğin gözünü pınarından başlayıp sonuna kadar nazikçe bir kerede siliniz. Diğer göz için yeni bir pamuk parçası kullanınız. Bu bakıma rağmen bebeğinizin gözü çapaklanıyor ve sulanıyorsa doktorunuza başvurunuz.
" } ] }