{ "title": "Beyaz Cilt Lekeleri", "image": "https://www.ciltlekeleri.gen.tr/images/beyaz-cilt-lekeleri.jpg", "date": "19.01.2024 23:07:34", "author": "mustafa kaya", "article": [ { "article": "
Beyaz cilt lekeleri, Deride pigment üretmekte olan ve deriye rengini vermekte olan melanosit hücreler bulunmaktadır. Çeşitli nedenlerden dolayı bu melanositlerin hasar görmesinden dolayı pigment üretimini durdurmaktadır. Pigment yetersizliği sonucunda deride dağınık ve yama şeklinde sınırları belli olan beyaz lekeler oluşmaktadır. Bu lekeler süt kadar belirgin bir beyazlık durumudur. Bu beyaz lekelerin büyüklükleri değişe bilmektedir. Bazen nokta kadar bazen ise iki madeni para büyüklüğünde olabilmektedir. Bu şekilde deride oluşan beyaz cilt lekelerine vitiligo denmektedir. Vücudumuzda en çok etkilenen yerler kol, el, bacak ve yüzümüzdür. Ayrıca genital bölgede görülme olasılığı fazladır. Toplumda her yüz kişiden üçünde bu hastalık ortaya çıkmaktadır. Kalıtsal faktörlerin bu hastalıkta ön plana çıktığını söylemek yanlış olmaz. Yapılan araştırmalarda ailesinde bu hastalık olanların %30'unda bu hastalık görülmüştür. Bu hastalığın ortaya çıkma yaşı değişiklik göstermektedir. Genel olarak yirmi yaşından önce bu hastalığa yakalanılmaktadır.

Beyaz cilt lekelerinin ortaya çıkış neden olur?

Beyaz cilt lekelerinin ortaya çıkış nedeni, deriye rengini veren melanosit hücrelerinde azalma meydana gelmesi sonucu pigment üretememesidir. Bu hücrelerin hangi sebepten dolayı azaldığı tam olarak bilinmese de bazı teoriler vardır. Genlerimizde ortaya çıkan bazı bozukluklar, bağışık sisteminin bozulması sonucunda vücudun melanositleri yıkması ve bu hücrelerin kendini yok etmesi gibi nedenlerden dolayı melanositlerin azaldığı düşünülmektedir. Ayrıca hastalığın görülmesinde ya da daha da artmasında etkili olan bazı faktörler bulunmaktadır. Bunlar güneş yanması, stres, bazı rahatsızlıklar ve çarpma gibi durumlar bu hastalıkta başrol oynamaktadır.

Beyaz cilt lekeleri belirtileri ve seyri

Vitiligo'nun belirtisi deride yama şeklinde oluşan ve görülen beyaz lekelerdir. Bu beyazlar süt beyazı gibidir. Bazı olgularda görülen vücudun tamamı beyazlamaktadır. Beyazlayan alanlardaki kıllarda da beyazlaşma görülür. Koyu tenli kişilerde rahatlıkla kendini belli eden bu durum, açık tenlilerde ise güneşte bronzlaşma sonucu dikkat çekecek duruma gelmektedir. Hastalığın seyri herkeste aynı görülmeye bilmektedir. Lekelerin oluştuğu bölgelerde bazı esmerliklerde oluşabilmektedir. Bunun sebebi ise hala o bölgede pigment bulunmasıdır. Vitiligolu kişilerde pigment kaybı oluşması, hastalık ortaya çıktıktan belli bir süre sonra durmaktadır. Yani pigment miktarı sabitlenmektedir. Daha sonra tekrarlaya bilen pigment kaybı bu şekilde devam edebilmektedir. Hastalık ilerlediği zaman vücut artık eski rengine kavuşma olasılığı çok azalmaktadır. Derinin renginin tamamen değişmesi durumunda yani vücudun tek renk olması hastalığın geçtiği anlamına gelmemektedir. Bu durumda hala vitiligo devam eder.

Beyaz cilt lekeleri tedavisi nasıl yapılır?

Beyaz cilt lekeleri tedavisinde doktor tarafından uygulanacak tedavinin yanında hastanın da dikkat etmesi gereken bazı durumlar bulunmaktadır. Bundaki amaç, melanosit hücrelerinin çalışmasını normal şekline döndüre bilmektir. Bunun içinde bazı ilaçlar ve kremler kullanılmaktadır. Son zamanlarda kullanılmakta olan en etkili yöntem olarak lokal ultraviyole ışık tedavisidir. Yeni ve geliştirilmiş bir yöntemdir. Bu tedavi şekli sadece beyaz lekelerin olduğu yerlerde kullanılır. Böylelikle vücudun diğer bölgelerinin oluşa bilecek yan etkilerinden korunmuş olmaktadır. Bu tedavi için birkaç seans sorununuzun çözümü için yeterli olmamaktadır. En az olarak on seans uygulanması gerekmektedir. Bu seanslardan sonra hasta normal yaşamına devam edebilmektedir. Bunun dışında bir de krem tedavisi uygulanır. Yüze uygulanması sırasında dikkat edilmesi gerekir. Çeşitli yan etkileri bulunabilmektedir. Bu hastaların güneşe dikkat etmesi gerekir. Güneşe çıkarken mutlaka yüksek koruyucu faktörlere sahip krem sürülmelidir. Çünkü bu hastalığa sahip kişilerde güneşe karşı savunma mekanizması yok denecek kadar azalmıştır. Sonuç olarak kullanılmaması durumunda ortaya çıkacak güneş yanıkları hastalığın şiddetlenmesine yol açabilmektedir.
" } ] }