{ "title": "Cilde İyi Gelen Bitkiler", "image": "https://www.ciltlekeleri.gen.tr/images/cilde-iyi-gelen-bitkiler.Jpeg", "date": "21.01.2024 05:18:04", "author": "betül kızılkaya", "article": [ { "article": "Cilde iyi gelen bitkiler, Son zamanlarda bitkilerin iyi edici gücü yeni bulunmuş gibi görünse de aslında asırlar öncesinde insanlar doğanın bu faydasından yararlanmaktadır. Tıbbın ilerlemesiyle bitkilerin faydası göz ardı edilse de soğuk algınlığından depresyona kadar birçok hastalığa faydası olduğu bilinmektedir. Örneğin marketlerde satılan yağ, jel, cilt kremi, sabun gibi kozmetik ürünlerin pek çoğunun içinde bitki özleri bulunur. Cildi iyi eden, yaşlanmayı geciktiren bitkiler doktora danışılarak kullanılabilir. Doğadan bize aktarılan bu bitkileri sıralayalım.

Ginseng: Cildi gençleştirip canlandırmaya yardımcı olan çok güçlü bitkidir. Sinir sistemine ve kan dolaşımına iyi gelen maddeler içerir. Cilt bakımı için kullanıldığında birçok losyon, nemlendirici ve cildin esnekliğini artırıcı kremlerin içerisinde bulunur antioksidan özelliğe sahiptir. Ginseng içeren ürünler 30 yaşın altında kullanılmaması tercih edilir.

Papatya: Ciltteki yaşlanmaya karşı bire birdir. Ciltte egzama, kaşıntı ve birçok alerjik rahatsızlığa iyi geldiği bilinir. Şişkinliği alır ve cildi temizlemeye yardımcı olan çok iyi tonik özelliği vardır. Yan etkileri de görülmemektedir.

Biberiye: Cildi sıkılaştırıcı etkisiyle bilinmektedir. Kan dolaşımını artırır ve ciltteki şişkinliği alır. Biberiye cilt renginin iyileşmesini de sağlar, toksinleri vücuttan atılıp besinlerin cilde kolayca emilmesini sağlar. Biberiye antibiyotik özelliği ile egzama, sivilce ve deri iltihabı gibi hastalıklara iyi gelir. Fakat biberiye yağında çok güçlü uyarıcılar olduğu için kronik hastalığı olan kişiler kullanmamalıdır.

Ekinezya: bu bitki bağışıklık sistemine faydalıdır ve genellikle kış çayı olarak kullanılır ve soğuk algınlığına iyi geldiği bilinmektedir. Bu bitki mor ve pembe renkte çok yıllık bitkidir. Sivilce tedavisinde de kullanılır ve yan etkisi görülmemektedir.

Lavanta: Genelde Akdeniz bölgesinde yetişen hoş kokulu bir bitkidir. Birçok kozmetik üründe ve deterjanlarda kullanılmaktadır. Antiseptik özelliğe sahip olan bu bitki iltihap kurutur ve cildi yumuşatır. Böcek ısırmaları ve cilt yanıklarına iyi gelir. Ayrıca baş ağrısına, uykusuzluğa ve saç dökülmelerine iyi geldiği bilinmektedir.

Gül: Gül suyunun yüz temizleme özelliği vardır. Cilde canlılık verir.

Sarı kantaron: Ciltteki lekelenmelere gelir ve hücreleri yeniler. Sarı kantaron yağını sürdükten sonra güneşe çıkılmamalıdır.

Uyarı: bu bitki özlerini kullanmadan önce vücudun bu bitkilere karşı alerjisi olup olmadığı test edilmelidir. İlk önce elimizde denemeliyiz. Hamileler, bebek emzirenler ve düzenli ilaç kullananlar doktora danışmadan bu bitkileri kullanmamalıdırlar.
" } ] }