{ "title": "Cilt Kabarması", "image": "https://www.ciltlekeleri.gen.tr/images/cilt-kabarmasi.jpg", "date": "21.01.2024 03:53:58", "author": "Tayfur BITEN", "article": [ { "article": "
Cilt Kabarması, birçok sebepten dolayı oluşabilir. Fiziksel dış etkenlerin yanı sıra, psikolojik etkenler sonucu da kaşıntı ya da kabarma gibi durumlar ile karşılaşılabilir. Özellikle kabarmanın çoğalmasından dolayı, kaşıntı durumlarında insanlar kendilerini tutmalı ve bölgeyi kaşımamaya özen göstermelidir. Cilt yıpranmasını hızlandıran olumsuz etkenlerdendir.

Nedenleri

Ciltte kaşıntı ve kabarma sonucu deri yıpranmaları da görülmektedir. Mevsim değişikliğine bağlı olarak da kaşıntı ve kabarma oluşabilir. Bu geçici olan bir durumdur. Bazı ciddi cilt hastalıkları ve kanser oluşumlarında da cilt kabarması ve kaşıntı görülebilir. Fakat her kaşıntı ve kabarmayı kanser olarak yorumlamak yanlış ve gereksizdir. Bu tür durumlarda kaşıntı ve kabarma eğer geçmiyorsa, doktora gidilmelidir. Çeşitli ilaç ve kremlerle tedavisi sağlanır. Dökülmenin daha sık görülmemesi için kaşınma ve kabarma konusunda dikkat edilmesi gerekir.

Ne Yapılmalı?

Kabarma olan bölgelere dokunulmaktan kaçınılmalı ve doktora danışmadan bir ilaç ya da merhem sürülmemelidir. İçten oluşan bir yağ bezesinden dolayı da şişlik meydana gelebilir. Bu sebepten dolayı ciltte kaşıntı ve kabarma hem ciddiye alınmalı hem de panik edilmeden doktora danışılmalıdır. Özellikle merhemler sayesinde kaşıntılardan kurtulabilirsiniz ve sızı oluşumu engellenir.

Cilt hastalıklarından korunmak için en çok güneş ve nem faktörüne önem verilmesi gerekir. Vücut ve deri en önemli olan dokulardandır ve hassastır. Bu sebeple bakım ürünleri seçiminde de aynı hassasiyetle davranılmalı, doğal içeriklere sahip olan ürünler kullanılması daha sağlıklıdır.
" } ] }