{ "title": "Cilt Kanseri Çeşitleri", "image": "https://www.ciltlekeleri.gen.tr/images/Cilt-Kanseri-Cesitleri-41.jpg", "date": "19.01.2024 11:23:51", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Cilt kanseri çeşitleri, cilt kanserinin neden olduğu lezyonlara bağlı olarak belirlenir. Bazal hücrelerden kaynaklı olan cilt kanseri, bazal hücreli karsinom, cilt dış tabakasında bulunan yassı hücrelerden kaynaklı olanlar yassı hücreli karsinoma olarak tanımlanır. Ayrıca sinir sistemi uyarılarına hormon üreterek yanıt veren nöroendokrin hücrelerden kaynaklı olan cilt kanseri türü de vardır. Cilt kanseri çeşitleri ileri yaşlardaki kişilerde, güneş ışığından etkilenen bölgelerde ya da bağışıklık sistemi zayıflamış olan kişilerde meydana gelir.

Toplumda ortaya çıkan kanser vakalarının ortalama yarısını cilt kanserleri meydana getirmektedir. Ayrıca görülen cilt kanserlerinin en yaygını bazal hücreli cilt kanseridir. Genellikle cilt kanserleri ölüme neden olmazlar. Toplumda yaygın görülmelerine rağmen, cilt kanserine bağlı ölümler daha az görülür. Cilt kanserinden ölen hastaların çoğunluğu yaşlı kişilerden ve tedavisi uygun şekilde yapılmamış olanlardan oluşur. Cilt kanseri cilt tabakalarından kaynaklı olarak hücrelerde aşırı ve kontrolsüz şekilde büyüme sonucu ortaya çıkar. Ciltte en dış tabaka epidermis, hemen altındaki iç tabakada dermis olarak tanımlanır. Epidermis tabakasında dışta yassı hücreler olmak üzere, bazal hücreler ile melanositler olarak üç tip hücre vardır. Cilde rengini melanositler melanin pigmentini yaparak verir. Güneşe fazla maruz kalınırsa, melanin pigmenti daha fazla yapılır ve dolayısıyla cilt renginde koyulaşma olur. Cilt kanseri çeşitleri arasında en yaygın olarak görülenler aşağıdaki gibidir.

Cilt kanseri çeşitleri nelerdir?

Bazal hücreli cilt kanseri: En fazla görülen, fakat buna rağmen en az tehlikeli olan cilt kanseri türü budur. Genellikle açık tenli kişilerde güneşe fazla maruz kalan alanlarda ortaya çıkar. Nadiren vücutta diğer alanlara yayılım gösterir. Eğer uzun süre tedavi edilmediği takdirde ülserleşebilir ya da ciltte derin dokularda hasar oluşturabilir.

Aktinik keratoz: bu cilt kanseri çeşidi çoğunlukla orta yaşlardaki ve ileri yaşlardaki kişilerde görülür. Daha çok yüzde, boyun, kulaklarda, al arkasında, kafa derisinde güneş ışığına uzun süre maruz kalan yerlerde ortaya çıkar. Açık tenli kişiler aktinik keratoz açısından daha risklidir. Bu durum cilt kanseri bakımından ilk aşamadır. Skuamöz hücresi %10-15 oranında kanserleşme potansiyeli taşımaktadır. Bu yüzden tedavisi ihmal edilmemelidir.

Sküamöz hücreli cilt kanseri: bu cilt kanseri çeşitleri bakımından en fazla görülen ikinci kanser türüdür. Yüz ve saç derisi gibi yerlerin güneşe fazla maruz kalması sonucunda oluşur. Bu cilt kanseri genellikle aktinik keratoz ile gelişim gösterir. Bazal hücreli kanser türüyle de benzerlikleri bulunur. Ciltteki lezyonlar kabarık ve kabuklu haldedir. Hızla dudaklara, kulaklara, ellere ve ayak parmaklarına yayılım gösterebilir. Tedavisinde cerrahi girişim yapılmalıdır.

Melanom: Cilt kanseri çeşitleri arasında en az görüleni olan melanom, en tehlikeli kanser türüdür. Bunun nedeni vücutta diğer organlara sıçrama yapmasıdır. Bu kanser türü genç yaşlarda da ortaya çıkabilir. Hızla büyüyen lezyonlar koyu renkte, kenarları düzensiz ve karışık renkli olur. Büyümeleri de hızlı olur. Acilen tedavi edilmeleri gerekir. Bazen pembe, kırmızı lezyonlarda olabilir.
" } ] }