{ "title": "Cilt Kızarıklığı", "image": "https://www.ciltlekeleri.gen.tr/images/cilt-kizarikligi.jpg", "date": "21.01.2024 10:12:08", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Cilt kızarıklığı, çoğu zaman kılcal damarların yüzeye yakın olduğundan dolayı ya da kan dolaşımının hızlanmış olmasından kaynaklı olarak meydana gelmektedir. Bu durumlara sebep olarak sıcak havalar ve soğuk havalar, güneş ışınlarına fazla olarak maruz kalmak, baharatlı gıdaları fazla tüketmek gibi etkenler açık renkli, açık tenli kişiler ve bazı genetik hassasiyetlere sahip olan kişileri daha çok etkilemektedir. Cilt kızarıklığı uzun süre zarfında kortizon madde içerikli krem kullanmaktan, radyasyon tedavisine fazlaca maruz kalmaktan ya da yüzde ateş ve kızarıklık oluşması şeklinde seyreden akne rozasea hastalığından kaynaklı olmaktadır. Cilt kızarıklığı sıkıntı ve stres meydana gelmesinde ani olarak ortaya çıkan yüz kızarması durumu çoğunlukla kalıcı olmaz. Bu durumla duygu durumlarını kontrol altına almaya çalışmak, kan dolaşım düzenleyici kremler kullanarak ya da ışık tedavisi uygulayarak bu kızarıklarla baş etmek mümkün olacaktır. Fakat kızarıklık kalıcıysa eğer diğer etkenleri göz önünde bulundurmak ve bir Uzman doktora başvurmak gereklidir.

Cilt kızarıklığı, kronik olarak gerçekleşen cilt hastalığı olarak bilinen gül hastalığı ya da rozasea oldukça sık rastlanan fakat erken teşhis koyulup gerekli önlemler alınırsa hafif olarak atlatılan bir rahatsızlık türüdür. Nedeni kesin olarak bilinmeyen bu rahatsızlığın kalıtsal sebeplerden kaynaklı olduğu, stresten kaynaklı olduğu, bakterilerden kaynaklı olduğu ya da parazitlerden kaynaklanabileceği düşünülmektedir. Bu hastalıkta kesin bir tedavi uygulaması söz konusu olmamaktadır. Bu hastalıktan kaynaklanan cilt kızarıklığı tedavisinde iki yol izlenmektedir:
Hastalığın daha ileri düzeye ulaşmasına karşı önlemler alınır ya da mevcut şikâyetleri hafifletecek olan tedaviler uygulanır. Ciltte kızarıklık ileri dereceye ulaştıysa eğer hastaya harici olarak uygulanan ve damarları daraltıcı etki oluşturan ilaçlar takviye edilir. Rozasea hastalığının belirtilerinden biri olan iltihabi lezyonlar fazla değilse eğer kişiye antibiyotikli kremler uygulanması tavsiye edilmektedir, bu lezyonların yoğun olması durumundaysa ağızdan antibiyotik tedavisi uygulanması uygun görülür. Bu uzun süreli bir tedavi olacaktır, yüksek dozda ilaç uygulamasıyla bu tedaviye başlanır ve şikâyetler azaldığın vakit uygulanan doz düşürülür. Rozasea rahatsızlığından dolayı genişleyen damarların tedavisi için de lazer tedavisi gerekmektedir.

Hassas yapıya sahip olan ciltlerde kimi durumlarda meydana gelen ve herhangi bir hastalıkla ilişkilendirilmeyen cilt kızarıklığı için maske uygulaması da denenebilir. Ancak maskeyi uygulamadan önce bileğinizin iç bölgesinde maskeyi denemelisiniz ve alerjik bir tepki olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Bu maskenin hazırlanması için az miktarda at kestanesi alınması gerek ve at kestanelerini soyarak güzelce rendeledikten sonra bir kavanoza koymak gerek. At kestanesinin üzerine çok az miktarda susam yağı ilave edin ve kavanozun kapağını güzelce kapatarak 3 hafta boyunca güneş alan bir bölgede bekletin. Bu süre sonrasında hazırlanan karışımı süzün ve içerisine 1,5 çay kaşığı elma sirkesi ilave edin. Maskeyi cildinize haftada 1 kez olacak şekilde uygulayın. Cilt lekelerinde ve cilt kızarıklığı için hazırlanan bir başka maske için ise bir yemek kaşığı kudret narı ve bir yemek kaşığı kadar kantaron otu yağına ihtiyaç vardır. Bu iki malzemeyle hazırlanan maskeyi sabah ahşam yüzünüze uygulayabilirsiniz. Geçmiş olsun.
" } ] }