{ "title": "Cilt Yanığı", "image": "https://www.ciltlekeleri.gen.tr/images/Cilt-Yanigi-56.jpg", "date": "19.01.2024 17:54:18", "author": "Hikmet Onur ÖNDER", "article": [ { "article": "
Cilt yanığı, Deri ve deri altında bulunan dokuların sıcak bir materyele, yakıcı özellik taşıyan kimyasal maddelere, elektrik akımına maruz kalan ve radyasyona maruz kalması nedeniyle ciltte gerçekleşen bu duruma cilt yanığı adı verilmektedir.

Cilt Yanığı Neden Olur? Evde olduğumuz zamanlarda ufak kazalar sonunda en sık rastlanan olaylardan bir ellerde, yüzde ve parmaklarda meydana gelen yanıklardır. Ciltte meydana gelen bazı yanıklar fazlasıyla acı yapabilir. Su toplanması olabilir ya da deride kabarıklığa sebep olabilir. Elde meydana gelen ufak yanıklar genel olarak ciddi bir sağlık sorunu teşkil etmese de hissedilen acıyı en az indirmek için bazı bitkisel tedaviler uygulanabilir.

Cilt Yanığı Tedavisi Nasıl Yapılır; Çiğ patates anti inflamatuar özelliğe sahiptir. Bu sahi olduğu özellik ile cildi yatıştırmak için kullanabilir. Çoğunlukla koyu lekeler ve göz altı halkalarında kullanılan patates yanıklar üzerinde de çoğunlukla etkilidir. Patatesler dilim şeklinde kesilerek yanık alanlara konulabilir. Kabarcıkları önleyip ağrıyı en aza indirir. Yanık olan yere ilk anda soğuk su ile tedavi yapılmalıdır. Soğuk su yanma hissini dindirirken aynı zamanda cildi dindirir. Etkilenen yanık yer soğuk su altında birkaç dakika bekletilebilir. Bu yol yanıktan etkilenen yerin daha fazla yayılmasını ve kabarcık oluşmasını engeller. Aynı şekilde buz kompresi de uygulanabilir. Birkaç saat şeklinde aralıklarla yapılması önerilir. Bal ise dezenfekte gücü ile yanık tedavisinde uygulanır. Cildin tekrardan yenilenmesine yardım eder. Yanık alanlara çok miktarda sürülebilir. Bir zaman durduktan sonra o alan soğuk su ile durulanır.

Gün içerisinde bu olay birkaç defa yapılabilir. Cilt için besleyici bir uygulamadır. Deri üzerinde meydana gelen küçük yanıkları tedavi etmek amacıyla kullanılır. Miristik asit, laurik asit ve E vitaminine sahip olan Hindistan cevizi yağı; anti bakteriyel ve anti fungal şeyler de bulunmaktadır. Farklı yağ asitleri açısından zengindir. Bütün bu şeylerle yanık olan yerlerin iyileşmesine yardımcı olur. Limon suyu birinci dereceden olan yanık tedavisinde çok etkili bir yere sahiptir. Yanık izlerinin açılmasında ve ağrının az olmasında çok etkilidir. Muz yaprakları anti mikrobiyal, anti inflamatuar, anti hemarojik ve balgam söktürmede yardımcı olarak kullanılır. Bu muz yaprakları yanık tedavisinde de çok etkilidir. Bir tane muz yaprağı yanık olan yere uygulamada yeterlidir. Soğan quercetin ve kükürt gibi bazı maddelere sahiptir. Bu içeriğine dayanarak yanık tedavisinde uygulanılmaktadır. Yanmış olan cilde doğrudan uygulanabilir. İyileşme süresinin biraz azalmasına yardım etmektedir. Bitkisel çözümlerin hiçbir yan etkiye sahip değildir. Doktor ve ilaç tedavisi ile kullanılabilir. Fakat kullanılan bazı krem ve merhemlerle birlikte reaksiyona geçebilir. O yüzden doktora başvurulması gerekir.
" } ] }