{ "title": "Cilt Yaraları", "image": "https://www.ciltlekeleri.gen.tr/images/cilt-yaralari.jpg", "date": "23.01.2024 03:51:01", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "
Cilt yaraları, cildin bütünlüğünün bir hastalık sebebiyle ya da rastgele bir harici etkenden darbe alması, bozulması sonucu olarak yara meydana gelir. Yara iyileşmesi belirli bir süreci izleyip, yaklaşık 1 haftada bitirir. Birtakım durumlarda; yaraların iyileşmesinin gecikmesi, kapanmaması ve spontane meydana çıkması, farklı sağlık sorunlarının işareti olabilir. Bilhassa 6 haftayı tamamladığı halde yara kapanmazsa; kabuklanma, kaşıntı ya da akıntıyla kendisini belirli eden cilt değişiklikleri varsa, kesinlikle dermatoloğa başvurmak gereklidir.

Bir yaranın nasıl meydana çıktığı yeri ne zamandır devam ettiği, ağrı varlığı, kanamanın olması mühim kriterlerdir. Birtakım bulaşıcı sağlık sorunları, cilt kanserleri, cildin damarsal yapısının bozulmasına yol açan iç organ hastalıkları, sistemik sağlık sorunları, uzunca zaman devam eden alerjik reaksiyonlar, güneş hassasiyetine ilişkili birtakım sağlık sorunları, iyileşmeyen yaralarla kendisini gösterebilir.

Cilt Kanseri Bunaltıcı Sonuçlar Doğruyor

Saçlı cilt, surat, açık giyimli bölgesi, eller benzeri bilhassa güneşe maruz kalan yerlerde, açık tenli kişilerde meydana gelen yaralar, vücutta alacalı renkli, kırmızı kabuklu sahalar, cilt kanserinin işareti olabilir. Aritmik, belirli, arada kanayan ve kapanmayan yaralarda ilk olarak cilt doktoruna başvurmak gereklidir. Bilhassa kenarları kabarık ve ortası çukurlaşması biçimde, krater benzeri görülen yaralar risklidir.

Haftada Bir, Tüm Vücudunuzu Aynada Kontrol Edin

Vücudun kapalı bölgelerinden ya da benlerin üzerinden başlayan renk ve biçim değişikliği gösteren yaralar \"Melanom\" adı verilen tehlikeli ve öldürücü cilt rahatsızlığının işareti olabilir. Bu sebeple kesinlikle cilt doktoruna görünmeyi gerektirir. Dermoskopik, gerekirse patolojik incelemeyle teşhis koyulur. Cilt kanserlerinin başlangıç evresinde yakalanması, hayat müddeti ve tedavinin seyri bakımından çok fazla miktarda önemlidir. Haftada bir, tüm vücudun baştan aşağı aynayla değerlendirilmesi; yepyeni çıktığı ya da büyüdüğü, renginin koyulaştığı fark edilen benlerin, kabuklu, kanamalı iyileşmeyen yaraların kesinlikle cilt doktoruna gösterilmesi gereklidir.

Erken Teşhis Tedaviyi Kolaylaştırıyor

Ağızda ve genital organlarda çıkan ağrısız yaralar \"sifilis\" ve AIDS en başta olmak amacıyla seksüel yolla bulaşıcı sağlık sorunlarının belirtisi olabilir. Ara Sıra hafif ateş, yorgunluk benzeri bulguların ayakta atlatılmasından sonra; beyaz renkte, zımbayla delinmiş benzeri gözüken, keskin belirli yaralar oluşabilir. Bu yaraların fark edilmesi durumunda, enfeksiyon asıllı ya da Behçet hastalığı benzeri bağ dokusu asıllı hastalıklardan kaynaklanıp kaynaklanmadığının ayırt edilmesi gereklidir. Bu amaçla; birtakım kan tetkiklerine bakılması, yara yerinden kültür alınması uygundur.

Şeker Hastalığı da Yara Oluşumuna Zemin Hazırlıyor

Şeker hastalığı, birçok fazla miktarda bakımdan organlarımızı negatif yönde etkilerken cildimizde yaralarla kendisini gösterebilir. Hastalık, damar yapısına zarar vermesi sebebiyle yara oluşmasını kolaylaştırır. Şeker hastalarında bakteri ve mantarlar daha basit enfeksiyon oluşturdukları amaçlı yara iyileşmesi de gecikir. Bilhassa ayaklarda; iyileşmeyen ve 3 haftadan fazla miktarda bir zaman kapanmayan yaralar varsa şeker hastalığı akla getirilmeli ve hekime müracaat edilmelidir.

Cildiniz İçin Sağlıklı Beslenin

Sağlıklı beslenme, yaralarımızın iyileşmesi amaçlı çok fazla miktarda önemlidir. Çinko, selenyum, B vitaminleri en başta olmak amacıyla antioksidan desteğinin alınması, yara kapanmasını ve cildin kendisini onarım etme sürecini hızlandırır. Bilhassa bebekler ve çocuklarda; ağız etrafında ve bez bölgesindeki iyileşmeyen yaralar, çinko yoksunluğundan kaynaklanabilir. Zanlı durumlarda kanda çinko seviyesi bakılabilir.
" } ] }