{ "title": "Ciltte Egzama", "image": "https://www.ciltlekeleri.gen.tr/images/Ciltte-Egzama-31.jpg", "date": "19.01.2024 22:30:22", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Ciltte Egzama, egzama diğer adı ile dermatit, en yaygın ve bilinen cilt hastalıklarındandır. Bu kadar yaygın olmasına rağmen tıp tarihinde egzamaya karşı bir kesin tedavi şekli hala yoktur. Egzama cildin, vücuttan kaynaklanan ya da çevresel faktörlerden dolayı vermiş olduğu bir tepkidir. Ciltte son derece rahatsız edici ve tatlı bir kaşıntı hissi oluşturur. Kaşınma dolayısı ile deri daha da çatlayarak enfeksiyonlara açık hale gelmektedir. Egzamanın çok farklı türleri olmasına rağmen en bilineni \"atopik dermatit\" olarak bilinen egzama türüdür. Bu türün kalıtımsal olduğu düşünülmektedir.

Ciltte egzama nedir ve neden olur?

Çevresel faktörler: Ciltte oluşan egzama cildi tahriş eden maddelerden ya da nedenlerden kaynaklıdır. Ciltteki egzama bazen temastan kaynaklı olabilmektedir. Cildin sabun, deterjan, şampuan, dezenfektan, çamaşır suyu gibi maddelere vermiş olduğu bir tür tepkidir. Bazı hassas ciltler bu maddeler ile sürekli haşır neşir olmasalar dahi bu tür maddeler cildi kurutma ve doğal yağını alma özelliğine sahip olduğundan dolayı egzamaya yol açıp, ciltte kaşıntı, kuruluk ve kızarma meydana getirir.

Alerjen maddeler de ciltte egzamaya neden olmaktadır. Bazı metaller de egzamaya yol açar. Özellikle çocukluk döneminde ortaya çıkan egzama alerjen kaynaklıdır. Çocuklarda kendiliğinden geçebildiği gibi ağır durumlarda yetişkinliğe kadar devam ettiği görülür. Çocuklarda özellikle yumurta, süt, fıstık gibi yiyecek alerjileri egzamanın nedenleri arasında yer alır. Bunun dışında evde bulunan toz ve akarlar, evde beslenen kedi ve köpek gibi hayvanların üzerinde bulunan bazı bakterilerde egzama sebepleri arasındadır.

Hava koşulları da egzamanın tetikleyicilerindendir. Özellikle kış mevsiminde ve soğuk havalarda ciltte egzama şikâyetleri daha çok açığa çıkmaktadır. Nemli havalar da egzamaya son derece kötü etki etmektedir.

Genetik faktörler: Egzamanın bazı türleri anne ya da babadan genetik olarak aktarılmaktadır. Egzamanın genlerdeki rolü %80 gibi büyük bir orana sahiptir. Vücut egzamaya genetik olarak yatkın olunca çevresel faktörlerde ciltte egzama oluşumunu son derece desteklemektedir.

Bağışıklık sisteminin zayıf olması: Egzama oluşumunda bağışıklık sisteminin zayıf olmasının çok büyük rolü bulunmaktadır. Özellikle atopik dermatit de vücutta sitokin seviyesinin yüksek olması etkilidir. Sitokinler bağışıklık sistemi hücreleri tarafından salgılanan proteinler olup, sitokin seviyesi yükseldiği zaman egzama tetiklenir.

Stres ve gerginlik: Günümüz şartlarında maalesef stres insanın en büyük düşmanlarından biridir. Endişeli bir ruh hali fiziksel olarak pek çok sıkıntıya neden olmaktadır. Bunlardan biri de egzamadır. Vücudun stresten dolayı tehlikede olduğunu beyne iletmesi sonucu verilen bir reaksiyonla egzama oluşur.

Ciltteki egzamanın tedavisi nedir?

Öncelikle koruma amaçlı tedavi için uzun ve sıcak banyo, sabun deterjan çamaşır suyu gibi tetikleyici faktörlerden uzak durarak, ani hava değişimlerine karşı cildi koruyarak tedbir alınması gereklidir. Bunun dışında egzama tamamen yok edilemeyen bir rahatsızlık olduğundan doktorunuzun önereceği krem ve ilaçları düzenli kullanarak şikâyetlerinizi azaltmanız mümkündür.

" } ] }