{ "title": "Ciltte Kaşıntı", "image": "https://www.ciltlekeleri.gen.tr/images/ciltte-kasinti.jpg", "date": "19.01.2024 11:42:04", "author": "betül kızılkaya", "article": [ { "article": "Ciltte kaşıntı, Kaşıntı vücudun bütününde veya belirli bölgesinde hissedilebilir. İnatçı kaşıntılar ileri seviyeye gidebilir. Kaşıntıyla beraber ciltte kızarmalar veya kabarmalarda görülebilir. Alerjik durumlar, egzama gibi cilt hastalıkları, mantar hastalığı, böcek ısırmaları, bağırsak parazitleri ve bazı hormonsal değişiklikler kaşıntının bazı nedenleridir. Karaciğer, böbrek hastalıkları da tüm vücutta kaşıntıya sebep olabilir. Soğuk suyla yıkamak, genelde kaşıntı yapmayan pamuklu giysiler giymek, cildi nemlendirmek, kokusuz cilt bakım ürünleri kullanmak, kaşınan bölgeye soğuk su torbası koymak biraz olsun rahatlatır. Ayrıca doktorun önerdiği ilaçları kullanmak gerekir.

Alerji: Alerji sebebiyle oluşan kaşıntılar genelde vücuda temas eden maddelere karşı vücudun verdiği tepkidir. Örneğin sahte takılar, kumaş boyası, sabun, parfüm gibi malzemelerin içindeki kimyasal maddeler kaşıntıya sebep olabilir. Tedavisi için ilk önce hangi maddeye karşı alerji olduğu tespit edilip ona göre ilaçlar kullanılmalıdır. Cilt nemli tutulmalıdır.

Kuru cilt: Ciltteki kaşıntı sadece alerji ya da hastalık durumunda olmayabilir. Cildin aşırı kuru olması da kaşıntı yapar. Dış etkenlerde cildi kurutur. Havadaki nem oranının düşük olması, uzun süre banyo yapmak gibi sebeplerden dolayı cilt kurur ve kaşıntı yapıyor olabilir. Bol nemlendirici krem kullanmak gerekir.

Güneş ışınları: Güneş ışınları alerjiye sebep olabilir. Güneşte 15 dakika kalmak bile bağışıklık sistemini harekete geçirebilir. Ciltte kırmızı noktalar ve beraberinde de kaşıntı başlar. Buda oldukça yaygın görülen bir durumdur. Güneşe çıkarken dikkatli olmak gerekir ve güneş ışınlarına karşı Doktor tavsiyeli kremler kullanılabilir.

Cilt hastalıkları ve enfeksiyonlar: Mantar, egzama, uyuz, kurdeşen, sedef hastalığı, su çiçeği gibi birçok hastalığın belirtileri de kaşıntı olabilir. Cilt hastalıklarıyla meydana gelen kaşıntılar belirli alanı etkiler ve kırmızı lekeler, kabartı veya pullanma görülür. Bunun gibi belirtiler görüldüğünde mutlaka bir hekime görünüp hastalığın ne olduğunu öğrenmek ilk aşamadır. Daha sonra da belirlenen hastalık için tedavi yöntemi seçilir.

Hamilelik: Bazı kadınlar hamilelikte de kaşıntıyla da karşılaşabilirler. Bu kaşıntılar genelde karın ve göğüslerde olur ve derinin esneyip çatlamasına neden olur. Bu kaşıntılar genelde doğumdan sonra geçer. Bu kaşınan bölgelere nemlendirici kremler ve badem yağı, kakao yağı iyi gelir.

İç hastalıkları: Karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları, tiroit az veya çok çalışması, demir eksikliği kaşıntıya neden olabilir. Böyle hastalıklarda bölgesel değildir bütün vücudu kaşındırır. Bu tip kaşıntılar da mutlaka doktora görünmek gerekir.

Kaşıntı için ne zaman doktora gidilmeli
" } ] }