{ "title": "Ciltteki Beyaz Noktalar", "image": "https://www.ciltlekeleri.gen.tr/images/ciltteki-beyaz-noktalar.JPG", "date": "19.01.2024 06:11:35", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "Ciltteki Beyaz Noktalar, Güneşin zararlı ışınlarının nedeniyle meydana gelen kahverengi lekeler estetik olarak kötü bir görüntü oluşturuyor. Fakat ciltteki beyaz lekeler lupus, malign melanoma (Deri tümörü), vitiligo (Ciltte büyük beyaz lekeler oluşturan hastalık), mantar gibi ciddi cilt hastalıklarının habercisi olarak ortaya çıkabiliyor.

International Hospital Etiler Tıp merkezinden cildiye Uzmanı Dr. Hasibe Özkılıç, beyaz lekelerin cilde rengini veren hücrelerin zarar görmesi veya hücreye yönlendirilecek olan boyar renk maddesinin üretilememesi neticesinde oluştuğunu belirtiyor. Yaz mevsimi mantara hazır bir ortam oluşturuyor. Sanki cilde yapıştırıcı sürülmüş gibi oluyor. Terli bir şekilde dolaşmak, yeterince duş yapmamak mantarın oluşumunu hızlandırıyor.

Fakat kişinin kolunda veya bacağında zımba deliği gibi beyaz noktalar meydana geliyor ve bunlar ileri yaşlarda oluşuyorsa çeşitli cilt hastalıkları ortaya çıkıyor. Beyaz lekelerin oluştuğu kısımlarda güneşin zararlı olan UV ışınlarına bağlı olan hasar, o bölgedeki pigmenti parçalıyor. Deri kendini tamir ediyor, gerekli ünitelere boyar maddenin iletilmesi için çalışıyor.

Bu beyaz lekeler ciltte lupus hastalığının tetikleyicisi olabiliyor. Bu hastalıkta cildin üstünde pullu, kelebeğe benzeyen lekelenmeler meydana geliyor. Bu da bağışıklık sistemindeki nedenlerden oluşuyor. Beyaz lekeler “maling melanoma” denilen, karışık renkli (Kırmızı, kahverengi, mavimsi), kenarları düzensiz bir görünüme sahip benlerle meydana gelen deri tümörüne de sebep olabilir. Vitiligoda ise vücudun farklı yerlerinde normal cilt renginden çok daha açık tonda ilk başlarda küçük daha sonra giderek büyük lekeler meydana geliyor. Vitiligo çok hızlı bir şekilde birdenbire meydana geliyor ve çok büyük lekeler şeklinde olabiliyor, bazen yarım santimetrelik de olabiliyor.

Bu sebeple tam beyaz değil fakat normal deriden biraz daha açık renkte lekeler meydana geldiğinde mutlaka bir doktora gitmekte fayda var. Beyaz lekeler kadınlarda erkeklere göre daha yaygın olarak oluşur. Kadınlarda en fazla UV hasarına bağlı, küçük lekeler meydana geliyor. Erkeklerde ise beyaz lekeli mantar hastalığı kadınlara oranla daha fazla görülüyor. Yetişkinlerde sırt, omuz başları, göğüs orta hattına çok fazla yerleşiyor. Yarım santimetre çapında ince belli belirsiz kepekli normal deriden daha beyaz renkte lekeler meydana geliyor. Yayılabiliyor fakat kaşıntı yaratmıyor. Görsel olarak vitiligo korkusuyla endişe ediyor hastalar.

Beyaz lekelerin oluşma sebebine göre tedavi planı yaptıklarını belirten Dr. Hasibe Özkılıç, “Nedene göre tedavi yöntemlerinde başarılı olunuyor. Bu hastalıklara yönelik tedaviler yapıyoruz” diyor. Mantar enfeksiyonunu en kısa zamanda tedavi edilmeli çünkü tekrarlanabiliyor. Derinin pH dengesi bir defa bozulduysa, bundan sonra da bozulabiliyor. Mantara karşı her yıl yaz gelmeden önce koruyucu tedaviler oluşturmak gerekiyor. Bunun için lokal ve ağızdan tedaviler uygulanıyor. Ayrıca çamaşırların iç tarafından ütülenmesi ve tekrar bulaşmaması için büyük önem taşıyor. İndirimden satın alınan, çok sık giyilip çıkarılan kıyafetlerin iyi bir şekilde yıkanıp iç yüzlerinden ütülendikten sonra giyilmelidir.

Vitiligonun tedavisinde eskiye nazaran daha başarılı olduklarını anlatan Dr. Özkılıç, “Vitiligo'nun tedavisinde lokal yöntemler ve ağız yoluyla alınarak ilaçla deriyi güneş ışığına karşı duyarlı bir duruma getirmeye çalışıyoruz. Bölgeyi renklenmeye zorluyoruz. Fakat ayak ve el parmak uçlarında oluştuysa başarılı olunamıyor. ” Vitiligo, vücudun her yerinde gözükebiliyor. Göz kapakları, ağız, dudak kısmı ve genital bölge.

Vitiligo hastalığının tedavisinde profesyonel sahne kozmetikleri hastaların yardımına yetişiyor. Ciltle aynı renkteki bu kozmetikler çok iyi bir kapatıcılığa sahip. Bu ürünler sayesinde çevrenin gösterdiği rahatsızlık tepkisi de azalıyor.
" } ] }