{ "title": "Ciltteki Kızarıklıklar Nasıl Geçer", "image": "https://www.ciltlekeleri.gen.tr/images/ciltteki-kizarikliklar-ne-zaman-gecer.jpg", "date": "19.01.2024 11:03:27", "author": "Ayşegül Duran", "article": [ { "article": "Ciltteki Kızarıklıklar Nasıl Geçer, kendine bakmayı seven ve güzelliğine önem veren bayanları ilgilendiren önemli bir konudur. Ciltte meydana gelen kızarıklıkların en önemli sebebi sivilcelerdir. Sivilceler, vücudumuzda yağ bezelerinin yoğun olduğu yüz, göğüs ve sırt kısımlarında sıkça görülebilmektedir. Androjen hormonunun ergenlikte çok yüksek miktarda salınması sebebiyle sivilce sayısı bu dönemde çok olabilmektedir. Bunun dışında çocuk yaşlarda ve 30'lu 40'lı yaşlarda da rastlanmaktadır. Sivilcenin nedeni kıl köklerinde ve yağ bezlerinde meydana gelen iltihaplanmadır.

Sivilceler genellikle hormonal sebeplerle oluşur. Ayrıca cilt altındaki \"sebum\" adı verilen yağ salgısının armasıyla ortaya çıkar. Bu nedenle sivilce karma ve yağlı ciltlerde rastlanılan bir durumdur.

Sivilcelerin ilk çıkmaya başladığı ve iyileşmeye döndüğü zamanlarda ise kızarıklıklar oluşur. Böyle zamanlarda moralimizi bozmadan çaresine bakmayı başarabilmeliyiz. Bunu için mümkün olduğu kadar kozmetik malzemelerinden kaçınmalı ve doğal uygulamalar tercih etmeliyiz. Sivilceden veya başka sebeplerden oluşan cilt kızarıklıklarında evde uygulayabileceğimiz ve doğal ürünlerle yapabileceğimiz birkaç alternatif yöntem bulunmaktadır.

Bu uygulamaları kısaca sıralayalım

Buz Uygulaması: Evde uygulanacak en kolay ve ucuz yöntemdir diyebiliriz. Bunun için ince ve yumuşak bir beze birkaç buz küpü sararız ve sivilceli yerin üzerinde gezdiririz. 20 dakika buz gezdirme işlemine devam ederiz ve bir saat ara veririz. Daha sonra yine aynı uygulamayı yaparız. Bu işlemi aynı gün içinde arka arkaya ara vererek 4-5 defa yapabiliriz. İşlemi bir defada 20 dakikadan uzun gerçekleştirmemeliyiz. Aksi halde buz cildimizde yanma yapacaktır. Buz işlemi sırasında cilde fazla basınç uygulamamalıyız. Eğer basınç uygularsak sivilcenin patlamasına ve yayılmasına yol açabiliriz.

Bu işlemdeki amaç kan akışını yavaşlatmak, şişkinliği ve kızarıklığı azaltmaktır.

Aspirin Maskesi Uygulaması: Aspirinin içerdiği salisilik asit kozmetik maskelerde ve bakım malzemelerinde kullanılmaktadır. Salisilik asit iltihabın neden olduğu enzimleri baskıladığından sivilcenin iyileşmesini hızlandırır ve kızarıklığı hafifletir. Bunun için bir tane aspirini ezerek birkaç damla su katarak karıştırmak ve oluşan katı kıvamlı karışımı sivilcenin üstüne yavaşça sürmek gerekecektir. Kuruyunca ılık suyla yıkamalıyız.

Limon Kürü Uygulaması: Limonun cilt tonunu açmakta kullanılmasının yanı sıra iltihap iyileştiği özelliği nedeniyle sivilce tedavisinde de kullanıldığı bilinmektedir. Limon kürü uygulaması için aynı miktarda limon suyu ve gül suyunu karıştırırız. Karışımı sivilceli veya kızarıklıkların bulunduğu bölgeye süreriz. Limonun ciltteki yağ salgısını azaltması nedeniyle bu uygulamadan sonra cilt güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Bu nedenle gece yatmadan önce uygulanması tercih edilmelidir. Bu uygulama haftada bir defa yapıldığında yüz rengini açtığı ve lekeleri de beyazlaştırarak görünümünü azalttığı görülmektedir.

Salatalık Uygulaması: Salatalık içerdiği su ve diğer cilde faydalı minerallerle cilt için onarma özelliği taşımaktadır. Salatalık kılcal damarlar için kan akışını düzenleyici ve damar hassasiyetlerini giderici etki taşımaktadır.

Bu uygulama için buzdolabından soğuk olarak çıkardığımız orta boy bir salatalığı yuvarlak dilimleyip sivilcenin olduğu bölgeye koyarız ve birkaç dakika kadar bekleriz. Salatalık ısınma başladığında sivilcenin üzerinden almalıyız.

Sivilce kızarıklıklarında ve tedavisinde, bu uygulamalar dışında çok tavsiye edilmemekle birlikte kozmetik ürünlerden de yararlanılabilir. Bu ürünler renk açıcı ve kızarıklık kapatıcı krem ve solüsyonlar olabilmektedir.
" } ] }