{ "title": "Kaşıntılı Cilt Hastalıkları", "image": "https://www.ciltlekeleri.gen.tr/images/kasintili-cilt-hastaliklari.jpg", "date": "20.01.2024 05:35:24", "author": "Harun DEMİR", "article": [ { "article": "Kaşıntılı cilt hastalıkları, geniş bir alanda incelenmesi gereken konudur. Çünkü cilt hastalıkları genel nedenlerle birlikte kişilerin metabolizmaları ve alerjik yapılarıyla da alakalıdır. Bu nedenle meydana gelen kaşıntılı cilt hastalıklarının neden kaynaklandığını iyi saptamak gerekir. Kaşıntılı cilt hastalıkları arasında en bilinenleri uyuz, kurdeşen, mantar, bit, vitamin ve demir eksikliğinden kaynaklı kaşıntılı rahatsızlıklardır. Ancak bunlar en göz önünde olanlardır. Bunların yanı sıra birçok cilt kaşıntısı farklı birçok hastalığın habercisi olabilmektedir. Bu konuda da hemen bir doktora başvurulması gerekmektedir.

Kaşıntılı Cilt Hastalıklarının Teşhisi, Tedavisi ve Sonrası

Kaşıntılı cilt hastalıkları kaşıntının durumuna göre fiziksel muayene ya da birtakım biyolojik testlerle teşhis edilebilir. Bunda en önemli etken kaşıntının sıklığı, gözle görülür etkisi ve yoğunluğudur. Kaşıntılı cilt hastalıklarının teşhisinde öncelikli olarak deri döküntüsü var mı yok mu buna bakılır. Bu teşhis sonrası gruplandırma yapılarak ihtimaller üzerine yoğunlaşılır ve gerekli muayene yapılır. Eğer fiziksel zararı fazla olan durum söz konusuysa hem fiziksel hem de biyolojik muayene ve alerji testi yapılır. Elde edilen sonuçlara göre tedavi yöntemi uygulanır ve rahatsızlık saptanır. Deri döküntüsüne neden olan en bilinen hastalıklar uyuz, çiçek, egzama, kurdeşen ve mantardır. Bu rahatsızlıkların giderilmesi için yoğun bir ilaç tedavisi uygulanır.

Kaşıntılı cilt hastalıkları eğer alerjik bir faktöre dayalıysa hasta olan kişiye çeşitli alerji testleri ve kan tahlili yapılır. Alerjik testte vücut hangi müdahaleye tepki veriyorsa bu doğrultuda serum ve ani ilaç tedavisi uygulanır. Alerjik reaksiyonlar çok geniş bir konuyu içermektedir. Bu nedenle nelerin alerjik reaksiyona neden olduğu kestirilememektedir. Bu bir böcek sokması, bir besin maddesi ya da bir eşya olabilmektedir.

Kaşıntılı cilt hastalıkları anlık tedaviyle birlikte sürekli ilaç tedavisine de ihtiyaç duyabilmektedir. Bu rahatsızlığın boyutuna göre değişebilmektedir. Kaşıntılı cilt hastalıklarından korunmak için yapılması gereken en önemli şey hijyene dikkat etmektir. Bu hem vücut temizliği hem de yaşanılan yerin temizliği bakımından ele alınmalıdır. Eğer yaşanılan yer yeterince temiz olmazsa bu tür ortamlarda kaşıntılı cilt hastalıklarına neden olan bakteriler ortaya çıkabilmektedir. Bunları engellemek için düzenli temizlik yapmak önemlidir. Vücut bakımı konusunda da dikkat etmek gerekir. Düzenli duş almak, temiz kalmak ve sürekli temiz kıyafetler giymek bu konuda önemlidir. Tüm bunlar dışarıdan gelebilecek bakterileri büyük ölçüde engeller. Ancak böcek sokması, alerji nedenlere dayanan kaşıntılı cilt hastalıkları için Uzman yardımı almak gerekmektedir.
" } ] }