{ "title": "Yağlı Cilt", "image": "https://www.ciltlekeleri.gen.tr/images/Yagli-Cilt-97.jpg", "date": "19.01.2024 15:16:23", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Yağlı cilt, yağlı ciltlerde kırışıklık oluşum süreci daha geç olsa da bu cilt tipinin de dezavantajları bulunmaktadır. Cilt tipine uygun bakımın rutin şekilde yapılması gerekir. Yağlı ciltlerde, sivilce, büyük gözenek, siyah nokta ve cildin parlaması gibi farklı sorunlar yaşanabilir. Cilt parlaması cildin aşırı yağ üretmesinden kaynaklanır. Gözenekleri temizlemek, yağ üretimini azaltan doğal bakım yapmak sorunları çözmek için yeterli olabilir. Yağlı cilt tipi genelde 20'li yaşların başında ya da ergenlik döneminde daha çok görülen bir cilt tipidir. Fakat bazı insanlarda yağlı cilt hayatın her döneminde etkili olabilir. 30'lu yaşlara ulaşıldığında ciltte sebum üretimi azaldığından ciltte yağ üretimi dengelenebilir.

Yağlı cilt tipinde en önemli sorunlardan biri sivilcedir. Sivilce oluşumunu önlemek için aşırı yağ üretimi nedeniyle tıkanan gözeneklerin devamlı açık tutulması gerekir. Yağlı ciltler kuru ciltlere oranla daha büyük gözeneklere sahiptir. Bu nedenle gözeneklerde yağ ve kir birikmesi daha kolay olur. Tıkanmış olan gözenekler uygun bir bakımla temizlenmezse sivilce oluşumu kaçınılmaz olur. Yağlı cilt tipi için özel olarak satışa sunulmuş kozmetik ürünlerden yararlanılabilir. Bunun haricinde evde de yağlı cilt problemlerini önlemek ya da gidermek için bakım maskeleri hazırlanabilir. Bu maskeler ciltte yağ üretimini dengeler ve gözeneklerin temiz kalmasını sağlar.

Yağlı cilt bakım önerileri

Kabak maskesi: Kabak çinko minerali bakımından zengin içeriğe sahiptir. Yine içeriğinde yer alan bileşenler ciltte peeling etkisi yaratır ve cildi yağdan, kirden ve ölü hücrelerden arındırır. 2 çorba kaşığı çiğ kabak iyice ezilir. Üzerine 1 tane yumurta beyazı, yarım tatlı kaşığı limon suyu ve 1 çay kaşığı domates suyu eklenerek homojen şekilde karıştırılır. Elde edilen maske cilde tatbik edilip 15 dakika ciltte tutularak bol ılık suyla temizlenir.

Yoğurt maskesi: Protein bakımından mükemmel bir kaynak olan yoğurt, cilt için kullanıldığında ciltteki fazla yağı temizlemeye yardımcı olur. Yoğurt maskesini uygulamak oldukça kolaydır. Tercihen yağsız yoğurt bir kâseye alınarak özenir. Cilde ince bir tabaka şeklinde sürülerek 10 dakika bekletilerek yıkanır. Daha etkili sonuç için yoğurdun içine bir miktar yulaf ezmesi katılarak cilde masaj hareketleriyle sürülebilir.

Bal ve aloe vera maskesi: Antibakteriyel özelliğe sahip olan bal, özellikle sivilceyle mücadele eden ciltlerde temizleyici etki yaratır. 1 çorba kaşığı süzme balın içine 2 çorba kaşığı aloe vera jeli eklenip harmanlanır. Hazırlanan maske cilde uygulanarak 10 dakika sonra ılık suyla yıkanır. Cildi nemlendirici ve yatıştırıcı etki sağlayarak, cildi derinlemesine temizleyen doğal bir maske tarifidir.

Yağ dengesini ayarlayan maya maskesi: 1 şeker kaşığı kuru maya, 1 çay kaşığı suyun içinde ezilir. Üzerine bir tane aspirin havanda dövülüp toz haline getirildikten sonra eklenir. Son olarak 1 çay kaşığı oksijenli su ilave edilerek homojen şekilde karıştırıldıktan sonra cilde sürülüp 15 dakika bekletilerek ılık su yardımıyla yıkanır. Kışın haftada 2 defa yazın ise bir defa olacak şekilde düzenli kullanıldığında cilt görünümünde gözle görülür fark yaratacaktır.

Yağlı cilt tipinde sivilce için maske: 6 tane ayva çekirdeği ufak bir kavanoza alınarak üzerini geçecek şekilde su ilave edilir. Kavanozun kapağı kapatılıp bir hafta bekletilir. Bir hafta sonra kavanozdaki sudan yeteri kadar bir kâseye alınır. Üzerine bebek pudrası eklenip krem kıvamı alana kadar karıştırılır. Elde edilen krem cilde sürülüp yarım saat bekletildikten sonra temizlenir. Haftada iki defa uygulanabilir.
" } ] }